Originele Kinderfeestjes

Waarom is knutselen zo goed voor kinderen?

Waarom is knutselen zo goed voor kinderen?

Bij het uitwerken van onze spelpakketten proberen we zoveel mogelijk afwisselende activiteiten toe te voegen. Ze zijn dus telkens een mix van iets zoeken, knutselen of wat denkwerk. Ook proberen we samenwerken en individuele taken af te wisselen. Wij geloven er dan ook in dat kinderfeestjes niet enkel leuk en onvergetelijk, maar ook leerrijk en creatief kunnen zijn.

Knutselen wordt door ouders helaas vaak gezien als een activiteit die veel rommel geeft of de kinderen vuil maakt. Vaak weten ze ook niet welke materialen er nodig zijn of zijn er geen leuke knutselideeën. In onze spelpakketten worden de knutselactiviteiten mooi in het verhaal verwerkt, en krijg je een lijstje met alle benodigdheden (als deze niet al in het pakket inbegrepen zijn).

Maar waarom is het zo belangrijk om te knutselen met je kinderen?

Wel, eerste en vooral geeft knutselen voldoening. Je maakt iets waar je trots op kan zijn. Maar dat hele knutselproces zit ook nog eens vol leerrijke ervaringen. Een kind leert bijvoorbeeld creatief te zijn en problemen op te lossen door te werken met de materialen die er zijn. Zo leert het kind ook keuzes maken.

Nog geen voordelen genoeg? Door samen te knutselen, zoals tijdens onze kinderfeestjes, leren de kinderen beter samen werken en te luisteren naar elkaar. Niets dan voordelen dus!

Knutselen is goed voor kinderen

Helaas hoort daar inderdaad wel eens een rommeltje bij... Maar dat zul je als ouder moeten accepteren. Je kan de kinderen mee laten opruimen, maar wees hier vooral niet te streng op; een gerichte taak (Verzamel de kleurpotloden in dit bakje) is voor hen het duidelijkst. De dingen opruimen die voor jou een duidelijke plek hebben, ruim je beter zelf op om frustraties te vermijden. En wees nu eerlijk, na een uurtje geconcentreerd tekenen en knutselen, is het toch normaal kinderen even hun energie kwijt moeten kunnen? Laat ze even uitrazen en geniet daarna samen van de geslaagde knutselwerkjes aan de muur. Have fun!

Terug naar blog