Op zoek naar een megaleuke én leerrijke activiteit? Zoek niet verder: probeer deze 5 verbluffende proefjes voor de kleinste wetenschappers in spé. Getest en goedgekeurd: deze mag je wél thuis uitproberen. Zet je te gekke laboratoriumbril op, speur de keukenkasten af en experimenteren maar! Opgelet: doe dit zéker met mama of papa erbijç
De uitbarstende vulkaan
Wat heb je nodig:
- Een lege plastic fles
- Klei
- Alcoholazijn
- Voedingskleurstof (om het effect van lava te benaderen liefst een rode kleurstof),
- Zuiveringszout
- Een eetlepel
Stappenplan: wat je moet doen
Bang van de uitbarsting? Zoek dan beter een plekje buiten om te experimenteren!
Vul de fles voor de helft met azijn. Doe er 4 lepels kleurstof in. Kneed de klei en bekleed de fles ermee tot net boven de opening. Giet een eetlepel zuiveringszout in de fles. En dan het moment van de waarheid: Zoek dekking, de vulkaan gaat uitbarsten!
Als je kinderen graag knutselen, kan je de vulkaan verder uitwerken door de klei te schilderen en een landschap te maken rondom de vulkaan (steentjes en wat groen uit de tuin kunnen je hier op weg helpen).
De bruisende citroen
Wat heb je nodig:
- 2 citroenen
- Zuiveringszout
- Afwasmiddel
- Voedingskleurstof
- Een theelepel
- Een mes
- Een vork
- Een bord
- Een beker
Stappenplan: wat je moet doen
Roep een volwassene om de citroenen te snijden (Veiligheid boven alles!). Snijd de 2 citroenen in de helft. 1 helft leg je op een bord (snijd eventueel een stukje van de onderkant zodat de citroen een platte kant heeft om op te liggen). Met een vork plet je de binnenkant tot moes. Zorg ervoor dat het sap in de citroen blijft. Laat een paar druppels kleurstof en een druppel afwasmiddel in de citroen vallen. Pers de andere 3 helften uit in een beker en gooi de uitgeperste citroenen weg, die heb je niet meer nodig. Schep een lepel zuiveringszout in de citroen en kijk hoe het begint te bruisen. Wil je dat de citroen nog harder bruist, giet dan het extra citroensap uit de beker erbij.
De toren van laagjes
Wat heb je nodig:
- Een smalle vaas of pot
- Honing
- Melk
- Olijfolie
- Een schroef
- Een stuiterbal
- Een noot
- Een stukje van een rietje en een lepel ( Je kan ook andere voorwerpen kiezen, steeds in een volgorde van zwaar naar licht zoals een knikker, een kerstomaatje, een paperclip en een pingpongballetje)
Stappenplan: wat je moet doen
De onderste laag van de toren is honing. Omdat honing een vloeistof is met de grootste dichtheid, giet je dit als eerste in de vaas. Zorg dat de verschillende lagen ongeveer een drietal centimeter hoog zijn. De volgende laag is melk. Giet de melk voorzichtig op de bolle kant van een lepel zodat het langzaam in de vaas druppelt. De melk zal bovenop de honing blijven liggen. De laatste laag is olijfolie. Giet dit opnieuw met behulp van de lepel in de vaas. Omdat olijfolie de kleinste dichtheid heeft, blijft de olie bovenaan drijven. Laat de toren een paar minuten rusten zodat de drie vloeistoffen zich kunnen losmaken van elkaar. Laat voorzichtig een schroef in de vaas vallen. Omdat dit het zwaarste voorwerp is, zal de schroef naar de bodem zakken. Het tweede voorwerp dat je in de vaas laat vallen is de stuiterbal. De bal zal net niet de bodem raken. Daarna laat je de noot in de vaas vallen. Omdat dit veel lichter is dan de vorige voorwerpen blijft de noot in de laag melk drijven. Het stukje van een rietje zal als laatste blijven drijven in de olijfolie.
De citroenbatterij
Wat heb je nodig:
- 5 citroenen
- 6 elektriciteitskabeltjes met krokodillenklemmen
- 5 koperen muntjes
- 5 schroeven
- Een mes
- Een LED-lampje
Stappenplan: wat je moet doen
Maak in de 5 citroenen een kleine gleuf waar je de koperen muntjes kan insteken. Draai, op ongeveer 2 cm van het muntje, in iedere citroen een schroef. Leg de citroenen in een cirkel. Neem nu een elektriciteitskabel en knijp de krokodillenklem open en plaats deze op een schroef, knijp de andere klem open en plaats op een muntje van een andere citroen. Verbind op deze manier de 5 citroenen met elkaar van een muntje naar een schroef. Bij de laatste
citroen sluit je de kabel op het muntje aan maar sluit het niet op de schroef van de eerste citroen aan. Op die schroef sluit je een ander kabeltje aan. Met het vrije uiteinde van de kabel die op het muntje vastzit, bevestig je de klem op het langste pootje van het LED-lampje. Sluit nu de klem van het andere kabeltje dat op de schroef zit aan op het korte pootje van het LED-lampje. Nu is het circuit gesloten en stroomt er elektriciteit door waardoor het LED-lampje gaat branden.
De racewagen
Wat heb je nodig:
- Een schaar
- Een ballon
- Lijm
- 4 flessendopjes
- Verf
- Een verfborstel
- Plakband
- 2 houten vleesstokjes
- 3 rietjes
- 2 stukken karton (klein en groot)
Stappenplan: wat je moet doen
Teken een racewagen op het grootste stuk karton. Teken onderaan de wagen een strook over de volledige lengte van de wagen, met een hoogte van 3 cm. Verdeel de strook in rechthoekjes van ongeveer 2 cm breed. Met deze strook wordt de wagen later op het onderstel vastgemaakt. Knip je racewagen uit en verf langs beide kanten. Teken daarna het onderstel van de wagen op het kleinere stuk karton. Hiervoor teken je een rechthoek die even lang is als de wagen en 6 cm hoog. Knip het onderstel uit en verf enkel de bovenkant.
Vraag aan een volwassene om met behulp van een vleesstokje een gaatje te prikken in de 4 dopjes. De flessendopjes worden de wielen van de wagen. Neem een rietje en knip hieruit 2 stukken van 6 cm. De rietjes zorgen ervoor dat de wielen vrij kunnen draaien. Maak de rietjes met plakband vast op het onderstel (ongeveer op een 3 cm van de boven- en onderkant van het onderstel). Snijd 2 stukken van 12 cm uit de vleesstokjes. Schuif de vleesstokjes door het rietje en bevestig vervolgens aan elke kant een wiel.
Knip de rechthoekjes aan de onderkant van de auto in en vouw ze afwisselend naar voren en naar achteren (een lichte inkeping met een breekmes kan het vouwen vergemakkelijken). Bevestig lijm op de onderkant van de rechthoekjes en bevestig de wagen op het onderstel. Druk de rechthoekjes stevig aan zodat ze goed vastplakken.
Knip het topje van de ballon (dicht bij het uiteinde) af. Steek 2 rietjes in de hals van de ballon en sluit het goed af met plakband zodat de lucht niet kan ontsnappen. Schuif de achterkant van de wagen tussen de 2 rietjes en plak ze vast. Buig de korte eindjes van de rietjes naar buiten, dit is de uitlaatpijp van de wagen. Maak ze met plakband aan elkaar vast. Je racewagen is nu klaar! Houd de hals van de ballon vast (niet dichtknijpen) en blaas lucht in de open uiteinden van de rietjes. Is je ballon opgeblazen, knijp je je vinger en duim samen om de lucht in de ballon tegen te houden. Zet je auto op een vlak oppervlak, vingers los en … racen maar!
Benieuwd naar nog meer leuke activiteiten voor kinderen? Volg Festiviti en onze ambassadeurs op de voet!